Camper Zonnepanelen

Gewoon op een mooie plek aan je handrem trekken en kamperen in de vrije natuur; voor veel camperaars is er niks mooier. Of je maakt wel gebruik van de voorzieningen van een camping, maar staat het liefst tussen de bomen of aan de voet van die berghelling, ver van alle drukte vandaan.

Maar ja, in die boom zit geen stopcontact. Dus als je ook off-grid je leeslampje aan wilt kunnen doen, je telefoon of tablet op wilt laden en je koelkast, ventilator en andere apparatuur wilt blijven gebruiken, heb je een alternatieve stroomvoorziening nodig. Zonnepanelen zorgen dat alles het blijft doen, waar je ook aan je handrem trekt.

De voordelen van zonnepanelen op een rijtje

Allereerst bieden zonnepanelen je de vrijheid om te gaan en staan waar je maar wilt, je kunt langere tijd in de vrije natuur kamperen. Je bent bovendien niet afhankelijk van de -vaak prijzige- elektriciteitsaansluiting van een camping.

Zonnepanelen zijn een duurzame en milieuvriendelijke energiebron: terwijl je vakantie viert, lever je een bijdrage aan een beter milieu.

Het is ook een duurzame investering. Zodra de panelen zijn geïnstalleerd, heb je bij de eerste zonnestralen direct stroom en goede zonnepanelen gaan ook nog eens lang mee. Je hebt dus -na de investering voor aanschaf en installatie- je eigen, gratis stroomvoorziening, die ook nog eens weinig onderhoud vraagt. Je zult misschien af en toe wat hardnekkig vuil moeten verwijderen zodat het rendement van je panelen behouden blijft, maar een goeie regenbui doet het meeste werk.

Verschillende soorten zonnepanelen

Opslag van zonne-energie

Wat voor zonnepaneel je nodig hebt, is afhankelijk van je wensen als het gaat om onder meer prijs en efficiëntie. Zonnepanelen bestaan uit kristallijne siliciumcellen die samen een rooster vormen. Je hebt monokristallijne zonnepanelen, waarin een zonnecel is opgebouwd uit enkel siliciumkristal, en polykristallijne panelen, waarin elke zonnecel bestaat uit meerdere siliciumkristallen.  Monokristallijne zonnepanelen zijn het meest efficiënt en presteren het best bij weinig zonlicht. Ze zijn iets duurder dan polykristallijne zonnepanelen, die iets minder efficiënt zijn, want minder presteren als er weinig zonlicht is en over het algemeen een kortere levensduur hebben.

Tot slot zijn er nog flexibele panelen, die plat op het dak worden geplakt en zich aanpassen aan de contouren van het camperdak. Deze zijn over het algemeen minder efficiënt dan hun stijve tegenhangers.

Zolang de zon schijnt, kun je de energie die je zonnepanelen leveren, direct gebruiken. Overcapaciteit wordt met behulp van een laadregelaar opgeslagen in de accu(‘s) die deel uitmaken van het zonnestroomsysteem, zodat ook ’s avonds of bij slecht weer verlichting en apparatuur gewoon werken. De hoeveelheid elektrische apparatuur die je wilt gebruiken en de periode dat je off-grid wilt kunnen staan, bepaalt de benodigde capaciteit (Ah) van de accu: de hoeveelheid stroom die de accu op moet kunnen slaan. Ook de omstandigheden waarin je wilt kamperen (zomer, winter, langere periodes off-grid) bepalen de benodigde capaciteit en het soort accu dat je het best kunt kiezen.

Bij een AGM accu (Absorbed Glass Mat) zit het accuzuur niet los in de accu, maar is het opgenomen in geweven glasvezelmatten die zich tussen de loodplaten van de accu bevinden. Hierdoor kan deze accu in vrijwel elke positie gemonteerd worden (behalve ondersteboven) zonder te gaan lekken. Deze accu’s hebben een lange levensduur, geringe zelfontlading en zijn onderhoudsvrij.

Een gel-accu bevat geen vloeistof maar gel en is daarmee een zogeheten droge accu. Net als de AGM accu zijn deze accu’s onderhoudsvrij. Ze brengen iets minder stroom op, maar  leveren daarentegen betere prestaties bij lagere temperaturen.

Lithium-ion accu’s zijn de duurste optie, mede door het vereiste beheersysteem. Ze zijn licht van gewicht, hebben een hoge energiedichtheid, een lange levensduur en zeer diepe ontlading. Let op: voor winterkampeerders is deze accu minder geschikt, hij presteert aanzienlijk minder goed bij lagere temperaturen.

Tot slot heb je een laadregelaar nodig, oftewel een spanningsregelaar. Dit is de belangrijkste schakel tussen de zonnepanelen en de accu. Deze zorgt er namelijk voor dat het laden van de accu veilig gebeurt en de accu nooit overladen kan worden of zelf kan ontladen. Is de accu vol, dan schakelt de laadregelaar over op druppelladen.

Ontwerp en installatie

Aan de hand van jouw energiebehoefte en de beschikbare ruimte op het dak van je camper, bepalen we samen hoeveel en welke zonnepanelen nodig zijn. Wij ontwerpen het zonnestroomsysteem voor jouw camper, compleet met zonnepanelen, laadregelaar, accu’s voor het opslaan van gegenereerde elektriciteit en een eventuele omvormer om de 12V stroom uit de accu’s om te zetten naar 230V. Verder zorgen we vanzelfsprekend voor goede en veilige installatie van het systeem.

 Neem contact op voor de mogelijkheden.